Guasha

Wat is Guasha? 

Guasha is een eeuwenoude schraaptechniek uit Azië, die wordt gebruikt bij tal van klachten. Net als bij shiatsu is het doel het (weer) goed laten stromen van Qi en bloed, om zodoende de balans in het lichaam te herstellen.

Een van de grootste oorzaken van alle klachten en ziekten zijn afvalstoffen. Deze afvalstoffen krijgen we binnen via ons voedsel, maar ook door stress, spanning, milieuvervuiling, elektro smog (tv, computer,gsm, enz.), medicatie, roken, alcohol enz.

Afvalstoffen worden door ons lichaam opgeslagen op die plaatsen waar ze in de eerste instantie zo min mogelijk schade veroorzaken, dat is het bindweefsel, de spieren en gewrichten. Maar langzaam aan slipt het bindweefsel dicht, gaan spieren verzuren en kunnen gewrichten gaan ontsteken. Hierdoor ontstaan pijn en klachten.

Doordat het bindweefsel dichtslibt, kunnen voedingsstoffen vanuit de bloedbaan minder goed de cellen bereiken, wat nodig is voor een goede stofwisseling. Doordat er minder voedingsstoffen opgenomen kunnen worden, krijgen de cellen ook minder zuurstof. De afvalstoffen die vrijkomen van de verbranding, die alsnog plaats vindt in de cellen, moeten terug via het bindweefsel naar de bloedbanen zodat deze de afvalstoffen weer kunnen worden afgevoerd. Maar ook deze afvalstoffen kunnen moeilijker de bloedbanen bereiken omdat het bindweefsel al zo vol zit met afvalstoffen. Dus slibt ons lichaam nog meer dicht. Energie kan niet goed meer stromen. En het probleem wordt groter en groter.

De Behandeling.
Bij de behandeling wordt een speciale guasha olie op de huid gebracht. De olie bestaat uit diverse chinese kruiden. Elk kruid heeft zijn eigen werking (ontspanning, ontgifting, warmte enz.) De olie wordt enerzijds gebruikt als bescherming voor de huid, zodat deze niet wordt beschadigd en anderzijds vanwege zijn bestanddelen.

Op de plaats waarop de olie is aangebracht wordt met een speciale schraper de huid geschraapt. De schraper is gemaakt van jade, hoorn of metaal. Door de druk van het schrapen op de huid ontstaat een soort “zuiging”onder de huid in het bindweefsel. Deze zuiging zorgt ervoor dat gestagneerd intercellulair vocht naar de oppervlakte beweegt en de toxische resten (de afvalstoffen) meeneemt. Tegelijkertijd vindt er een doorstroming plaats van vers zuurstofrijk vocht, rijk aan voedingsstoffen, waardoor cellen revitaliseren.

De huid wordt rood en op de plaatsen waar blokkades (afvalstoffen) zijn, verschijnen “bloeduitstortingen” (sha) in de huid (niet op de huid) variërend van diep rood tot paars. Aan de kleur van de sha kan men zien of het een recente- of een chronische stagnering is. Hoe donkerder de vlek, hoe chronischer. De kleur kan variëren van licht rood tot donkerrood, maar ook blauw, paars en zelfs zwart. Bij een normale conditie verdwijnen de rode delen volledig binnen 3 tot 7 dagen. De behandeling zelf is niet pijnlijk. Na de behandeling kan een beurs gevoel optreden, dit verdwijnt meestal na een dag.

Wanneer men zich vaker laat behandelen krijgt men steeds minder rode vlekken, wat betekent dat het lichaam weer gezond wordt.

Het schrapen samen met de werking van de olie zorgt voor ontgifting van het lichaam. Het is dan ook belangrijk om nadien extra water te drinken, zodat afvalstoffen uitgescheiden kunnen worden door de nieren en de blaas.

 

Waarvoor kan Guasha worden toegepast? 
Guasha kan bij zeer veel klachten/ziekten worden toegepast. Zowel als een preventief middel, als een middel om daadwerkelijk een klacht te verhelpen of een ziekte te verlichten /genezen.
De lijst van klachten/ziekten die met Guasha behandeld kunnen worden is te lang om hier beschreven te worden maar bestaat o.a. uit:

• Alle pijnsyndromen
• Nek- en Schouderklachten
• Hoofdpijnen en migraine
• Rugklachten
• RSI
• Stress, Burn-out
• Reumatische klachten
• Astma
• Verteringsstoornissen
• Stofwisselingsstoornissen
• Hoge bloeddruk
• Chronische Vermoeidheid

Guasha wordt meestal toegepast voor fysieke klachten en door deze toepassing worden fysieke blokkades opgeheven waardoor het lichaam revitaliseert. Ons lichaam wordt weer vitaler doordat er een betere doorstroming plaatsvindt van bloed en energie, en omdat afvalstoffen opgeruimd worden. Ook ons zenuwstelsel kan hierdoor beter gaan functioneren.

En juist omdat we een betere doorstroming krijgen van bloed en energie en doordat het zenuwstelsel beter gaat functioneren revitaliseert ons hele lichaam, ook het mentale/psychische gedeelte. Guasha veroorzaakt ook een soort prikkeling bij mentale/psychische blokkades waardoor een soort zelfreflectie optreedt die bewustwording tot gevolg heeft.

Bij aanhoudende klachten is het raadzaam de huisarts te raadplegen, alvorens met een Guasha behandeling te beginnen.

Guasha kan niet gegeven worden bij kanker.